Leren fermentatie: Maak thuis je eigen gingerbug


Leren fermentatie: Maak thuis je eigen gingerbug

Ik ben gek op alles met gember. Ginger beer, ginger ale, gember siroop. Vaak pittig, kruidig en een tikkeltje zoet. I love it - hoe sterker de smaak hoe beter. Gingerbeer is een perfect alternatief voor cola of alcohol en een uitstekende dorstlesser op een zonnige zomermiddag.

De naam gingerbeer vraag wel om wat opheldering. Voor er verwarring ontstaat - gingerbeer is een non-alcoholische frisdrank. Nu tenminste. Vroeger was dat niet zo. Het verschil tussen gingerbeer en gingerale is de laatste niet onstaat door fermentatie maar door carbonatie

Persoonlijk ben zelf gek op de variant Bundaberg. Maar een flesje is redelijk aan de prijs, rond de โ‚ฌ1.80 voor 375ml. Maar als je gaat kijken naar de ingredienten zijn die eingelijk spotgoedkoop en overal verkrijgbaar. Sterker nog - je hebt het meeste waarschijnlijk al zelfs in huis. Het enige wat het je kost is tijd en misschien een trip naar de lokale supermarkt. Tijd om het zelf te maken dus!

Het leuke van het zelf maken is dat je zelf bepaalt hoe zoet of hoe pittig je je gemberbier maakt.

Wat hebben we nodig? Een groot stuk gember, wat suiker en water. Net als bij het maken van zuurdesem brood, heb je bij gemberbier een zogenaamde starter nodig.

Wat is een starter?

Een starter, of bug, kan je zien als een bubbelend huisdiertje wat je dagelijks voed, en in ruil daarvoor geeft het je wat jij nodig hebt - de bouwstenen voor je eigen gemberbier.

Een starter is niets meer dat de basis van je frisdrank, bij deze is dat dan geraspte gember, suiker en water en in de lucht aanwezige gist. Als je dit blijft voeden gaat in de komende dagen langzaam vergisten: het aanwezige gist eet als het ware de suiker en produceert als bijproduct daarvan een klein beetje alcohol (1-2%) en CO2/koolzuur gas.

Voeren

Zoals elk huisdier heeft dit pittige beestje ook liefde en aandacht nodig. Voor de komende zeven dagen voer je elke dag de dezelfde hoeveelheid gember en suiker als de dag ervoor. Na een aantal dagen begint dit brouwsel langzaam te bubbelen. Zodra dit gebeurt weet je dat de fementatie op gang is gekomen. Laat je bug niet langer gisten dan 7 dagen want dan wordt de alcohol meer. Als je dit ook aan je kinds schenkt is dit geen goed idee.

Overgebleven starter

Je kan je starter gewoon in de koelkast zetten als je niet direct een volgende fles wilt maken. Dit stopt de fermentatie. Je kan deze dan bijvoorbeeld een maand later weer gebruiken. Begin dan het voerprocess van voor af aan.

Je eigen frisdrank

Als je โ€˜bugโ€™ na 7 dagen klaar is, voeg hiervan dan 100ml toe aan een fles vruchtensap of thee. Zelf vond ik dit iets te slap, ik houd van pittig! Dus ik heb 250ml van de starter toegevoegd aan 750ml spa groen (die heeft een wat zachtere bubbel).

Variatie

Wat ook erg lekker is is om een starter te maken met galanga of kurkuma wortel. Als je eenmaal een bugfrisdrank er van gemaakt hebt, kan je de smaak pimpen door รฉรฉn (of meerdre) ingredienten toe te voegen:

  • kruidnagel
  • kardamom
  • sereh/lemongrass
  • limoen schil rasp.
  • dragon
  • munt

Je kan dit een paar dagen in de fles te houden. Hoe langer dit je in de fles houd, hoe intenser de smaak. Mocht je de smaak te pittig vinden kan je deze altijd aanlengen met bubbel water/spa groen.

Materiaal gebruikt in dit experiment

Wil je weten wat voor een materiaal/boeken/links ik gebruikt heb in dit experiment?

    Instructies

  • 1L Ginger Beer
  • 30 minutes
  • 5 minuten per dag voor maximaal 7 dagen

Ingredienten

  • 50 gram geraspte gember per dag (350 gram in totaal)
  • 30 gram rietsuiker per dag (210 gram in totaal)
  • 1L water (kraan/mineraal)

Uitleg

  1. Was de gemberwortel.
  2. Snijd een stuk van 50 gram van de wortel af
  3. Rasp dit stuk wortel helemaal op.
  4. Los de suiker op in het water en doe daarna de geraspte gember er in.
  5. Voer elke dag je bug 30 gram suiker en 50 gram gember.